Хор “ЛИРА“

Хор “ЛИРА“

  • Празник на фолклорното изкуство "Като жива вода" в гр.Суворово
  • X Национален събор на читалищата гр. Бяла 2018
  • Четвърти пролетен хоров празник "България пее 2017"- Казанлък
  • Първия национален фестивал на Коледната и Новогодишна песен 2016 град Хасково
  • Първия национален фестивал на Коледната и Новогодишна песен 2016 град Хасково

Диригент: Милка Данаилова

Хорът е сформиран през 2016 г. от жени на възраст между 28 г. и 50 г., като всички певици са бивши хористки в детски хор “Лира“ към СОУ “Васил Левски“. За кратко време се събират 19 хористки, които репетират усилено, за да се подготвят с репертоар от минали и настоящи хорови песни.

Поводът за сформирането на хора е честването на 140 годишнината на хоровото дело в Нови пазар, коeто се състоя на 31 ноември 2016 по повод денят на народните будители, 45 години хор “Аспарухово ехо“ и 40 години творческа дейност на диригента Милка Данаилова.

След което са поканени да участват в Първия национален фестивал на Коледната и Новогодишна песен 2016 град Хасково и в Коледния годишен концерт на читалище “Христо Ботев – 1872“ град Нови пазар.
Участие взимат и в Четвърти пролетен хоров празник – Казанлък ( част от Националната хорова инициатива на БХС “ България пее 2017″.

Хорът взима участие във всички общински и читалищни изяви в Нови пазар.

Почетни първи мести в X Национален събор на читалищата гр. Бяла 2018 и Празник на фолклорното изкуство „Като жива вода“ в гр. Суворово.

През 2019 г. хорът е носител на златни медали от ФЕСТИВАЛ НА ПАТРИОТИЧНАТА ПЕСЕН “ОТЕЧЕСТВО“ , гр. Плевен  и от XI Национален събор на читалищата гр. Бяла.
Същата годи хорът грабва първата награда на IV Дистантен конкурс “Нови гласове и песни“ към Фестивала на българската песен в категория хорове, състави и дуети.

Хор „Лира“ – гр. Нови пазар